9 משפטים שלא כדאי לומר לאדם עם דיכאון
רוצים לעזור לאדם עם עצוב או בדיכאון ולא יודעים איך? במקרים רבים, בני משפחה וחברים כלל אינם יודעים מה לא לומר לאדם עם דיכאון. לכן, חשוב להבין מהו דיכאון ומהם המילים או הפעולות שיש להימנע מהן. התייחסות נכונה לפעמים אפילו משפט אחד נכון, יכולים לעשות הבדל עצום.
1. "אל תחשוב על זה"
דיכאון הוא לא משהו שאפשר להתעלם ממנו. זהו מצב רפואי שמשפיע על הנפש. כשאתם אומרים לאדם בדיכאון שלא לחשוב על המצב, זה לרוב גורם לו להרגיש גרוע יותר ואף להימנע מחיפוש עזרה. באותה משפחה של משפטים גרועים נמצא המשפט: "תתגבר וצא מזה". נועד כאילו לסייע במצבים של חוסר אנרגיה, אך בפועל תוקע את הסובל עוד יותר, הן בשל נימת הפטרונות והכעס שחבויים בעצה הזו והן בגלל שהמדוכא פשוט לא יכול "לצאת מזה".
מה כן לומר?
"אני פה בשבילך. אולי נחשוב יחד על דרכים להקל עליך?", "אני יודע שזה לא פשוט. אפשר למצוא ביחד דרך להתמודד."
2. "פשוט תחשוב חיובי"
עצה מהמשפחה של "אל תחשוב על זה". אמירה מקוממת שאולי נשמעת מעודדת, אבל בפועל היא גורמת לאדם לחוש שהוא אשם במצבו, כיוון שאינו מסוגל לחשוב חיובי.
מה כן לומר?
"אני מבין שקשה לך עכשיו, בוא נדבר ונראה איך אפשר לעזור.
3. "תסתכל על חצי הכוס המלאה"
זהו אחד המשפטים הכי מרגיזים על דיכאון. אנשים הסובלים מדיכאון חווים את הרגשות והמחשבות השליליים מבלי שקרה להם משהו. לכן, אין טעם לומר לאדם מדוכא: "אבל למה אתה מרגיש ככה?" כי הוא לא יודע. כך האמירה "תסתכל על חצי הכוס המלאה" המטילה אשמה על האדם המדוכא, כאילו הוא "אשם" בתסמינים שלו, ולא עוזר לעצמו מספיק. חוסר ההנאה מחצי הכוס המלאה הוא הבעיה לא טכניקה לשיפור.
מה כן לומר?
"אני יודע שהמצב נראה קשה עכשיו, אבל אני פה איתך לאורך הדרך."
4. "אתה לא נראה בדיכאון"
המשפט הכי מבאס. מתעורר בשל העדר סימפטומים חיצוניים של חולי בעת דיכאון וקשה מאוד לקבל חולי שלא רואים אותו. דיכאון לא תמיד מתבטא במראה חיצוני. אמירה כזו עלולה לערער את תחושת האמון של האדם בעצמו ובסביבתו.
מה כן לומר?
"אני יודע שקשה לך, גם אם זה לא נראה מבחוץ. איך אפשר לעזור?"
5. "החיים קשים"
זו לא ה"סיבה" לדיכאון. יש מקרים רבים שבהם העצב או הדיכאון הם שניוניים כמו באבל על אובדן יקר, דיכאון של אחרי לידה, אחרי תאונה או ממחלה קשה. זה קושי מסוג אחר. לעיתים מצבי דחק כאלה עשויים לעורר דיכאון חבוי. לכן, אחד הדברים שלא כדאי לומר לאדם עם דיכאון הוא להתעלם ממה שגורם לו, כי זה פשוט לא אפשרי. בנוסף, האמירה "החיים קשים" מרמזת שהאדם שולט לחלוטין על מצבו, המצב נפוץ אצל כולם והוא יכול להתגבר כמו כולם. מחלת דיכאון, לעומת דיכאון תגובתי, היא מחלה לא תגובת אבל.
מה כן לומר?
"אני מבין שהתקופה קשה מאוד. יש לך את התמיכה שלי."
6. "תחזור בתשובה ויהיה בסדר"
לאמונה ולרוחניות יש אפקט תרפויטי אצל חלק מהאנשים והיא מהווה מזור לסובלים. ברם, גם אם אמונה יכולה להועיל, דיכאון דורש טיפול מקצועי. עידוד לפניה לטיפול רוחני או דתי, עלולים לגרום לאדם לזנוח טיפול רפואי חיוני. חשוב לציין, כי לעיתים הצורך להאמין בתפיסות רוחניות עשוי לעבוד כבומרנג כואב, כאשר האדם לא נושע ממכאוביו הנפשיים וכעת או שיפחד גם מעונשם של אלוהים, או מהרב. לפעמים חוסר יכולת של האמונה לעזור לסובל גורמת לו להרגיש שהוא קטן אמונה וחלש עוד יותר. אני תמיד מציעה למי שאיננו באופן טבעי בעולמות הדת והרוח, "לעזוב את אלוקים בצד".
מה כן לומר?
"חשוב לי שתמצא משמעות לחייך ותמיכה, ואולי יחד עם טיפול זה יקל עליך."
7. "תפסיק לרחם על עצמך"
משפט קשה מאותה משפחה של משפטי עידוד אכזריים. טיעון ריק שנועד לשכנע את האדם המדוכא באי-ההיגיון של העצב שלו. לדוגמה: "די עם השטויות, יש לך עבודה טובה ומשפחה טובה". "אני לא מבין למה אתה ככה, לא חסר לך כלום!". אמירות אלו לא עוזרות, אלא הופכות למשפטים מתדלקי ייאוש עבור הנפגעים. בנוסף, אמירה כמו "תפסיק לרחם על עצמך" גורמת לאדם להרגיש שהוא "מתלונן יתר על המידה", "עסוק רק בעצמך". מאחר וזה טבעו של דיכאון משפטים אלה יכולים לדרבן למעשים קיצוניים כדי לשים סוף להכבדה על אחרים.
מה כן לומר?
"אני מעריך שאתה משתף אותי במה שעובר עליך. אני כאן להקשיב", "אני פנוי".
8. "גם אני עצוב לפעמים, אני מבין אותך"
למרות שהמשפט הזה נשמע מלא אמפתיה, הוא מגמד את כאבו של הסובל מדיכאון. יש כאן העברה של סוג של אשמה או בושה כלפי האדם, שאינו מצליח לעזור לעצמו במצב יום יומי שכולם חווים. זה כלל אינו נכון. עצב, דכדוך, תחושות צער וגלמודיות אינם מחלת דיכאון.
מה כן לומר?
"אני מבין שאתה עובר משהו קשה. אני פה לתמוך ולעזור", "אני לא יכול לתאר מה אתה עובר, אני אשתדל לעזור".
9. "לך תמצא לעצמך תחביב"
יש נטייה להציע למי שסובל מדיכאון פעילויות מלאות אנרגיה. לרוב הן מוגזמות כמו:" סע לטיול", "לך תתנדב". לא יעיל להציע משימות מוגזמות לביצוע. האדם בדיכאון מרגיש מעט מאוד אנרגיות, ולכן לא יהיה יעיל להציע לו לעשות יותר פעילויות. כל משימה יומיומית ושולית מרגישה אצלו כמו נטל כבד. משימות עתירות אנרגיה ופעילות רבה מחוץ לבית, קשות ביותר עבור אדם בדיכאון.
מה כן לומר?
"אני כאן לעזור לך למצוא את הכוחות, יחד עם תמיכה מקצועית."
המסר הכי חשוב:
אל תשפטו ואל תבטלו את התחושות של מישהו בדיכאון. במקום זאת, תהיו שם בשבילו, הקשיבו, הציעו תמיכה ועזרו לו לפנות לעזרה מקצועית.
Comments