ייעוץ תעסוקתי והכוונה מקצועית
בשנים האחרונות הולך וגובר הקושי לבניית קריירה הולמת לשאיפות אנשים בעיקר בקרב צעירים ומשכילים. הסיבות לכך מגוונות, החל מהתכווצות מקצועות ובעיקר מקצועות שירות כמו ביטוח, סוכני נסיעות, גרפיקאים, דרך שינוי בטכניקות של בניית קריירה, ההופכת להיות מוטת רשתות חברתיות בשיטה של "חבר מביא חבר" ועד למקצועות לימוד כמו תקשורת, מינהל עסקים שהופכים להיות מיותרים.
המבוגרים הצעירים שעברו בהצלחה את כל שלביה של מערכת החינוך, נבחנו בבחינות הגמר, שרתו בצבא, למדו שלוש שנים לתואר ראשון, אינם מסוגלים לבנות לעצמם קריירה תעסוקתית כפי שציפו. מבוגרים צעירים אלה הנמצאים בסוף שנות העשרים עד אמצע גילאי השלושים, חווים תחושה של חוסר אונים. חוסר אונים נלמד הוא מצב פסיכולוגי הנוצר בעקבות חוויות מרובות של היעדר שליטה בהן אין לפרט יכולת לשנות מצב בלתי נעים.
במקרים אלו תחושת חוסר האונים נוצרת לאור התפיסה שלא קיימת תלות בין התגובות של הפרט לבין התוצאות שהוא משיג". תחושת חוסר האונים מתבטאת בדיכאון, עצב, דכדוך, תחושת אי מסוגלות עצמית, אכזבה מחייהם וחוסר אושר. לפרקים תחושות אלה מלוות גם בסימפטומים גופניים כמו: התקפי חרדה, נדודי שינה, ביעותי לילה, קשיי נשימה, דופק מהיר ועוד.
הם אינם יודעים מהו הפגם בחייהם. מה לא פעלו נכון. זו בעצם תמצית תחושת חוסר האונים. העצות שהם מקבלים מחברים ומהוריהם מכשילות אותם עוד יותר כיוון שסוכני תרבות אלה מנבאים את העתיד מתוך ניסיון העבר שלהם. הם שולחים קורות חיים לכל מה שנראה להם עשוי להיות קשור למה שהם למדו ולא נענים שוב ושוב. מחפשים מה לעשות עם הלימודים בהם השקיעו זמן וכסף רב..ומשהו לא עובד פעם אחר פעם עד לתחושה שלא משנה מה אעשה אין מוצא.
תחושות אלה אינן רק נחלת חלקם של אקדמאים צעירים אלא גם של עובדים רבים לאורך שנות התעסוקה. תחושה של החמצה גדולה, של היעדר מוטיבציה ואי סיפוק מתמשכים.
כמאמנת פסיכולוגית אני לרוב מזהה את הבעיה בפן האישיותי - רגשי בו האדם סובל משאלות ותהיות מתמשכות אודות הנושאים הקיומיים בחייו, תחושת ריקנות מתמשכת שנים רבות, תפיסה עצמית כשל רובוט המתפקד כדי לשמור על רמת חיים שהאדם עצמו אינו נהנה ממנה או מבין לשם מה הוא טורח.
בעת "משבר גיל ה- 40" ישנה נטייה לבצע שינויים ולשנות כל מה שניתן לשנות כדי לחוש התחדשות. ללא הדרכה מקצועית ובסיוע עצות של חברים עלול האדם למצוא את עצמו עם דיכאון וגם ללא עבודה לזמן ממושך. לא פעם מצאתי כי המשבר בקריירה היה סימפטום נוח להיתלות בו, כאשר הבעיה הייתה לחלוטין במישור האישיותי- רגשי.
הפסיכולוגיה האימונית מעמידה היום כלים מהירים ואפקטיביים לבניית זהות מקצועית, סביבות עבודה הולמות ותהליך אישי של בניית קריירה. אם חלק מנושאי המאמר הקצר נגעו בך, צור קשר הפתרון קרוב, פשוט ובטווח השגה.