תקשורת לקויה כגורם לדעיכה איטית בקשר
תקשורת היא עמוד התווך של כל מערכת יחסים בריאה. באמצעותה בני זוג יכולים להביע את רגשותיהם, לשתף בחוויותיהם, ולהבין את הצרכים והתחושות של הצד השני. כאשר התקשורת לוקה בחסר, הקשר מתחיל להידרדר בצורה הדרגתית אך בלתי נמנעת. תהליך זה עשוי להתחיל בהחמצת אותות קטנים, ולבסוף להוביל לריחוק רגשי, תסכול ואף ניכור מוחלט.
מהי תקשורת לקויה?
תקשורת לקויה מתרחשת כאשר בני הזוג אינם מסוגלים לתקשר בצורה אפקטיבית או כאשר הם נוטים להימנע משיחות עמוקות על רגשות, בעיות או צרכים. היא מתבטאת בכמה אופנים:
העדר תקשורת- הימנעות משיחות חשובות בנושאים כואבים או רגישים, חשש מעימות או פשוט לא מוצאים זמן לשבת יחד ולהקשיב זה לזה.
תקשורת דרך ביקורת והאשמות – כאשר אחד מבני הזוג מבטא את תחושותיו בעיקר דרך ביקורת על השני, זה פוגע בתחושת האמון והחיבור הרגשי.
חוסר הקשבה – תקשורת יעילה דורשת הקשבה פעילה, אך כאשר אחד מבני הזוג (או שניהם) אינם מקשיבים באמת, הם מפספסים את מהות השיחה ואת הצרכים הרגשיים שמאחוריהם.
תקשורת לא מילולית לא ברורה – תקשורת כוללת גם רמזים לא מילוליים כמו שפת גוף, הבעות פנים וטון דיבור. כאשר הרמזים הללו אינם מתואמים או אינם מובנים כראוי, התקשורת עשויה להיפגע (Mehrabian, 1972).
כיצד תקשורת לקויה מובילה לדעיכה בקשר?
הנזק הנגרם מתקשרות לקויה אינו קורה ביום, הוא איטי וזוחל אט אט לתוך חיי היו יום. במהלך של חודשים ושנים הוא מעצב ברמה רגשית ומעשית, את הקשר ומשפיע על כל תחומי שיתוף הפעולה. להלן כמה מהדרכים שבהן תקשורת לקויה תורמת לדעיכת הקשר:
הצטברות תסכולים ואכזבות – כאשר אין תקשורת פתוחה, תסכולים ואכזבות קטנות שאינם מדוברים מתחילים להצטבר. בני הזוג מרגישים לא מובנים או לא מוערכים, ומתרחקים זה מזה רגשית.
תחושת ניכור וניתוק – ככל שהתקשורת הולכת ונעשית רופפת, כך מתרחשת התרחקות רגשית, מכיוון שכל צד מרגיש שהוא אינו מצליח להביע את עצמו בצורה שמובילה להבנה הדדית (Noller, 1984). הקשר הופך לקריר, ובני הזוג מתחילים לחפש תמיכה רגשית מחוץ למערכת היחסים.
העצמת קונפליקטים – תקשורת לקויה מובילה לקונפליקטים שלא נפתרים. במקום לשבת ולדבר על נושאים כואבים, בני הזוג נוטים להימנע משיחות קשות, מה שמעצים את הקונפליקטים לאורך זמן (Gottman, 1994).
חוסר תיאום בציפיות – חוסר בתקשורת ברורה מוביל לעיתים לחוסר תיאום בציפיות ובחלוקת התפקידים בזוגיות. בני הזוג עלולים להתעצבן זה על זה בנוגע לנושאים שונים, מבלי להבין שהשוני בציפיות נובע מחוסר שיח ברור ומכוון.
מחקרים על תקשורת לקויה בקשר
ההשפעה של תקשורת לקויה על מערכת יחסים נחקרה בהרחבה על ידי חוקרים בתחום הפסיכולוגיה הזוגית. הנה כמה מהתובנות המרכזיות:
המודל של ג'ון גוטמן לתקשורת זוגית ג'ון גוטמן, אחד המובילים בתחום מחקר הזוגיות, פיתח מודל שבו הוא מתאר כיצד אופן התקשורת בין בני הזוג יכול לנבא את הצלחת הקשר או את סופו. גוטמן זיהה מספר דפוסי תקשורת שליליים שמובילים לקונפליקטים ולאי-הבנה בין בני זוג. בין הדפוסים הללו נכללים: ביקורת, בוז, הגנה והתחמקות (Gottman, 1994). גוטמן טוען כי דפוסים אלו נוטים להופיע במערכות יחסים שבהן יש תקשורת לקויה, והם מהווים סמנים מובהקים לדעיכה של הקשר.
השפעת חוסר הקשבה על הקשר מחקר שנערך על ידי Noller (1984) הדגיש את החשיבות של הקשבה פעילה בקשר זוגי. על פי המחקר, כאשר אחד מבני הזוג אינו מקשיב בצורה יעילה או שאינו מבין את הנאמר לו, נוצרת תחושת ניכור אצל בן הזוג השני, דבר המוביל לירידה בתקשורת ובקשר הרגשי. המחקר מצא קשר מובהק בין חוסר הקשבה לבין עלייה ברמת הקונפליקטים בין בני זוג.
ההשפעה של שפת גוף ותקשורת לא מילולית חוקרים נוספים כמו Albert Mehrabian (1972) גילו כי תקשורת לא מילולית משפיעה בצורה מכרעת על הקשר בין בני הזוג. שפת גוף, הבעות פנים וטון דיבור הם מרכיבים קריטיים בתקשורת, וכאשר הם אינם מתואמים או מובנים כראוי, נוצרים פערים בתקשורת שמובילים לתסכול ואי-הבנה.
כיצד לשפר את התקשורת בקשר?
שיפור התקשורת בין בני זוג הוא אחד המפתחות לשימור הקשר והימנעות מדעיכה רגשית. להלן כמה דרכים מוכחות לשיפור התקשורת הזוגית:
הקשבה פעילה – ההקשבה היא הבסיס לתקשורת מוצלחת. על בני הזוג להתרכז באמת במה שנאמר להם, להימנע מהפרעות, ולהגיב בצורה אמפתית ולא ביקורתית. מחקרים מצביעים על כך שהקשבה פעילה מפחיתה קונפליקטים ומשפרת את תחושת השותפות (Noller, 1984).
שיחות כנות ופתוחות – חשוב שבני הזוג ירגישו בטוחים לשתף את רגשותיהם באופן כנה ופתוח. יצירת סביבה בטוחה לשיח מאפשרת לבני הזוג להביע את תחושותיהם מבלי לחשוש משיפוט או עימות.
ניהול קונפליקטים בצורה בריאה – גם כאשר ישנם קונפליקטים, על בני הזוג לנסות ולנהל אותם בצורה מקדמת ולא פוגענית. במקום להאשים ולהכפיש, חשוב לשוחח בצורה עניינית, להקשיב לטענות הצד השני, ולנסות להגיע לפתרון משותף (Gottman, 1994).
שימוש בשפת גוף חיובית – תקשורת אינה מוגבלת למילים בלבד. חשוב לשים לב לשפת הגוף ולוודא שהיא מתואמת עם המסרים שאותם מבקשים להעביר. מבט עיניים, הבעות פנים וטון דיבור חיובי יכולים לשדר אמפתיה, הבנה ואכפתיות (Mehrabian, 1972).
לסיכום,
תקשורת היא אחד המרכיבים החשובים ביותר לשימור קשר בריא ומלא אהבה. כאשר התקשורת לקויה, הדבר מוביל להצטברות של תסכולים, קונפליקטים לא פתורים ותחושת ניכור. עם זאת, באמצעות שיפור ההקשבה, פתיחות בשיח וניהול קונפליקטים בצורה בריאה, ניתן לשמר את הקשר ולהימנע מדעיכתו האיטית.
מקורות:
Gottman, J. M. (1994). Why marriages succeed or fail: And how you can make yours last. Simon & Schuster.
Mehrabian, A. (1972). Nonverbal communication. Aldine-Atherton.
Noller, P. (1984). Nonverbal communication and marital interaction. Advances in Experimental Social Psychology, 18, 129-170.
Smith, D., & Johnson, M. (2017). Managing Multiple Roles: The Challenge of Balance in Family and Work Life. Cambridge: Cambridge University Press.
Comments