המוח שלי התרוקן, מה עכשיו?
בעת האחרונה אני שומעת אנשים רבים יותר מתלוננים על תחושה של "מוח ריק". פעם זה היה בעיקר אנשי מכירות ומנהלים, בארץ ובעולם, כעת זה החריף.
"אני לא מסוגל לחשוב על דבר", "יש לי ערפל בראש", "הכול נעלם לי", "אני מתקשה להתרכז בקריאה" ועוד. מתח מתמשך, אירועים שליליים דרמטיים, עייפות, אחריות כבדה, או לחץ מכבידים הם גורמים ידועים ליצירת תחושה של "מוח ריק" שמחק הכול.
התופעה הזו מחמירה לעיתים כאשר נוסף מתח של מצגת בעבודה, קריאה מאומצת של הסכם גדול או שליטה של ידע מורכב. פתאום באמצע שיחה, מצגת, או זום מאבדים את קו החשיבה, וההרגשה היא שהמוח שלך פשוט מחק הכול.
מהי "מחיקה של המוח"?
מחיקה או התרוקנות של הידע, היא תופעה שמתרחשת בערות מלאה כאשר נדמה לנו כי יש לנו שליטה קוגניטיבית והתנהגותית מלאה, אבל אנחנו לא מסוגלים לשלוף שום תוכן מנטלי. ברגעים אלא נדמה לנו שהמוח ריק, ששכחנו הכול, לא זוכרים דבר גם לא קצה חוט. המוח התרוקן והוא מושבת. זה לא מצב קל, והוא לרוב מעורר תגובות של לחץ וחרדה כמו: יובש בפה, הולם לב, הזעה מוגברת, גמגום בחילה, "שחור בעיניים" ועוד.
השבתה של פעילות מנטלית קורת לנו פעמים רבות בחיים, ולרוב אנחנו מטפלים בזה די בהצלחה. קוטעים את הפעילות ויוצאים להליכה, הולכים לישון, אוכלים ועוד. בעיקרון, אנחנו מנתקים את הפעילות שעשתה את ה"קצר" ומפנים תשומת לב לדברים אחרים. לרוב זה מסתדר.
התופעה הופכת לבעיה, כאשר המוח שלנו מתחיל לבגוד בנו לעיתים תכופות, ואנו שמים לב שיש לנו בעיה תכופה. מצב נוסף שאנחנו שמים לב שיש לנו בעיה מתרחש כאשר זה מתרחש, באירועים חשובים שם יש אפקט גדול לבעיה כזו. לרוב, בעיה מתמשכת כזו תגרום לחרדת קהל ולחץ רב לפני הרצאות ומבחנים בעל פה, עד עילפון או אובדן עשתונות.
מחיקה מנטלית או התרוקנות של המוח מתבטאים לרוב הסימפטומים הבאים:
תגובות איטיות
ירידה בערנות
אלם
תחושת טשטוש של הראיה
תחושות של בחילה ועילפון
זיכרון מטושטש של המציאות
חוסר יכולת גמורה לשלוף מידע מהזיכרון
סיבות שכיחות למחיקה מנטלית:
באופן עקרוני, זו תגובה לתערובת של מתח רב, חשש מכישלון עם צורך לבצע כעת משימות מסוימות. המצב הזה מוביל לכך שתתעורר תגובת הגנה של Freeze שבעצם באה לעזור לנו. להעביר את האחריות למישהו אחר ולפטור אותנו מהמצב. רצון שהאירוע הקשה, יגמר ויניחו לי.
גורם נוסף הוא, חרדה כללית ומתח רב שאינם קשורים דווקא לאירוע מסוים. בד"כ אצל אנשים חרדתים שאינם מסוגלים להתמודד עם המצב הנוכחי.
גם חשיבה וניתוח יתר של המצב או החוויה עלולים להביא לעומס מנטלי ואיתו שיתוק מנטלי.
עייפות יתר וערות ממושכת יכולים לעורר תפקוד קוגניטיבי מבולבל ופגום ועימו "סגירה" של הפעילות.
צורך לקחת אחריות במצבים של חרדה ולחץ עצומים, יכולים להשפיע על הזיכרון שלך ועל היכולת לפעול.
הסחות דעת וחוסר ריכוז שעלולות להביא להעדר יכולת להתרכז ולשלוף מהזיכרון את החומר הנדרש.
עומס מידע המגיע בבת אחת והצורך לקלוט ולעבד את המידע עלול להשפיע על מחיקה מנטלית של המוח.
איך לתקן "מוח מחוק"?
ראשית חשוב לציין כי התופעה הזו איננה רצונית לרוב ולא נמצאת בשליטה של האדם. כפי שציינתי מדובר במנגנון הגנה.
לכן, אם אמרנו שזו תגובת הגנה פסיבית של האישיות להגן על עצמה, הרי חזרה לפעילות יכולה לעזור מאוד. לאו דווקא לפעילות מנטלית העשויה להוסיף עומס קוגניטיבי, אלא לבחור בפעילות המתאימה לאישיותכם ולמצב הנתון:
הפסקה מפעילות מנטלית ואיסוף מחשבות ע"י מדיה אחרת. למשל, במקום לשנן חומר ולנסות לזכור אותו, כתוב/י אותו, צייר/י אותו, ארגן/י אותו מחדש עם שמות אחרים והחזר/י את המיקוד תוך כדי הפעילות.
ניסוח מחדש של השאלה או הבעיה, עשוי לעזור לחדש את החשיבה. במבחן למשל להתחיל מהשאלות בסוף ולא מההתחלה. לענות ממה שבטוחים בו ועוד. לפתוח מצגת עם מה שמתאים לך ולא לפי סדר שמצפים ממך.
לצאת להתרעננות פיזית, אם אפשר.
פעילות גופנית ידועה כאחד הפתרונות המיטיבים למצב של "מוח ריק"
אמץ/י טכניקות של הרגעה כללית, למי שמצוי בלחץ יום יומי קבוע.
במצבי קיצון של תגובות, כמו התעלפויות, הקאות, צניחת לחץ דם, התקף פניקה, כדאי לשקול לקחת תרופות הרגעה המונעות את החרפת המצב והפיכתו למשבר.
Comentarios